Najbardziej czekoladowe cupcakes

Te muffinki są tak mocno czekoladowe, jak tylko się da. Kocham je za kolor, smak i zapach 😉 Pięknie wyglądają solo jak i jako cupcakes.

Składniki na 15 sztuk:

składniki suche:

  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g ciemnego kakao
  • 190 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • tabliczka gorzkiej czekolady

składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 120 g mleka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • pół kostki masła

krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do smaku

Przepis na czekoladowe cupcakes:

muffinki:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C funkcja góra-dół. Składniki mokre łączymy w misce. W drugiej, mniejszej misce łączymy składniki suche. Składniki suche wsypujemy do mokrych i mieszamy tylko do połączenia się składników.

Gdy nie mam czasu łączę tylko mokre i do nich od razu wsypuję suche- też wychodzą 😉

Ciasto powinno być gęste, ale dające się przelewać łyżką. Rozdzielamy je do foremek na muffinki. Polecam te silikonowe! Nie trzeba do nich używać papilotek i bardzo łatwo się wyciągają. Pamiętamy, żeby nie wypełniać foremki (lub papilotki gdy uzywamy blaszki) do pełna. Warto zostawić 2 cm u góry, żeby ciasto ładnie wyrosło i się nie wylało.

Pieczemy 20-25 minut w zależności od piekarnika. Studzimy.

krem:

Mascarpone i śmietankę wlewamy do miski. Dodajemy ekstrakt i miksujemy aż masa zgęstnieje. Dodajemy cukier puder do smaku.

Muffinki dekorujemy kremem i cieszymy się, że to takie pyszne 😉

Te muffinki są tak uniwersalne, że pasują do nich również kremy owocowe oraz orzechowe. Czasami, gdy chcemy, żeby babeczki dłużej mogły poleżeć na stole warto użyć kremu na bazie masła, który nie rozpuszcza się tak szybko, jak te śmietanowe.

Zapytaj o zamówienie

Zadzwoń: 530 732 151 lub wypełnij formularz:

Galeria

Oceń
[Głosów: 1 Ocena: 5]
Przewiń do góry