
Klasyczna Beza Pavlova
Klasyk wśród deserów bezowych. Stworzona na cześć primabaleriny Anny Pawłowej ma być lekka i piękna jak baletnice. Przyznajcie sami ze wygląda trochę jak spódniczka tutu ☺
Uwaga! Bezę najlepiej upiec sobie dzień wcześniej przed podaniem , ponieważ jest najlepsza, gdy sobie jeszcze przeschnie przez noc.
Składniki:
Beza o średnicy 24 cm:
- 6 białek z jaj
- 300 g cukru drobnego do wypieków
- 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do smaku
- owoce do dekoracji
Przepis na Bezę Pavlova:
Beza:
Bezę najlepiej przygotować sobie dzień przed podaniem, żeby miała czas przeschnąć. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru. Robimy to powoli i czekamy aż cukier, który dodamy się rozpuści, zanim dodamy kolejną łyżkę! Może to trwać nawet 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 150° C. Dolewamy ocet dalej mieszając. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być gęsta, sztywna i błyszcząca.
Na papierze rysujemy okrąg o średnicy ok. 23 cm. Papier obracamy, żeby ołówek nie odbił się na bezie 😉 Formę możemy lekko posmarować masłem po bokach, żeby papier się przykleił. Przekładamy masę na papier i formujemy koło. Na środku możemy zrobić lekki dół, bo i tak beza by nam się zapadła. Boki formujemy trzonkiem od łyżki przeciągając nim od dołu do góry aż powstaną zagłębienia w bezie na całej szerokości.
Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C ustawionego na góra-dół. Po pierwszych 10 minutach temperaturę obniżamy do 110°C i tak suszymy bezę jeszcze 2h 20 min.
Krem:
Mascarpone i śmietankę wlewamy do miski. Dodajemy ekstrakt i miksujemy aż masa zgęstnieje. Dodajemy cukier puder do smaku, pamiętając, żeby krem nie był za słodki, ponieważ musi równoważyć słodką bezę.
Bezę dekorujemy kremem i świeżymi owocami. Podajemy tego samego dnia!
Zapytaj o zamówienie
Mniejsza to około 8 porcji i kosztuje 90 zł oraz większa, z której wykroicie 10-12 porcji w cenie 120 zł.
Zadzwoń: 530 732 151 lub wypełnij formularz: