Klasyczna Beza Pavlova

Klasyk wśród deserów bezowych. Stworzona na cześć primabaleriny Anny Pawłowej ma być lekka i piękna jak baletnice. Przyznajcie sami ze wygląda trochę jak spódniczka tutu ☺

Uwaga! Bezę najlepiej upiec sobie dzień wcześniej przed podaniem , ponieważ jest najlepsza, gdy sobie jeszcze przeschnie przez noc.

Składniki:

Beza o średnicy 24 cm:

  • 6 białek z jaj
  • 300 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do smaku
  • owoce do dekoracji

Przepis na Bezę Pavlova:

Beza:

Bezę najlepiej przygotować sobie dzień przed podaniem, żeby miała czas przeschnąć. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru. Robimy to powoli i czekamy aż cukier, który dodamy się rozpuści, zanim dodamy kolejną łyżkę! Może to trwać nawet 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 150° C. Dolewamy ocet dalej mieszając. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być gęsta, sztywna i błyszcząca.

Na papierze rysujemy okrąg o średnicy ok. 23 cm. Papier obracamy, żeby ołówek nie odbił się na bezie 😉 Formę możemy lekko posmarować masłem po bokach, żeby papier się przykleił. Przekładamy masę na papier i formujemy koło. Na środku możemy zrobić lekki dół, bo i tak beza by nam się zapadła. Boki formujemy trzonkiem od łyżki przeciągając nim od dołu do góry aż powstaną zagłębienia w bezie na całej szerokości.

Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C ustawionego na góra-dół. Po pierwszych 10 minutach temperaturę obniżamy do 110°C i tak suszymy bezę jeszcze 2h 20 min.

Krem:

Mascarpone i śmietankę wlewamy do miski. Dodajemy ekstrakt i miksujemy aż masa zgęstnieje. Dodajemy cukier puder do smaku, pamiętając, żeby krem nie był za słodki, ponieważ musi równoważyć słodką bezę.

Bezę dekorujemy kremem i świeżymi owocami. Podajemy tego samego dnia!

Zapytaj o zamówienie

Mniejsza to około 8 porcji i kosztuje 90 zł oraz większa, z której wykroicie 10-12 porcji w cenie 120 zł.

Zadzwoń: 530 732 151 lub wypełnij formularz:

Galeria

Oceń
[Głosów: 2 Ocena: 5]
Przewiń do góry