mini bezy z nadzieniem

Mini bezy z nadzieniem jagodowym i Irish Cream

Z okazji Dnia Babci i Dziadka stworzyłam zestaw mini bez inspirowany moimi własnymi Dziadkami. Gwarantuję, że zasmakują nie tylko dziadkom 🙂

Długi czas zastanawiałam się, co mogę sprezentować moim dziadkom na ich święto. Można powiedzieć, że byli moją inspiracją przy tworzeniu tych deserów 😉 Pierwsza z mini bez miała być trochę męska, więc ma smak kawy i whisky. Druga beza pachnie jak babcine pierogi z jagodami. Jest to beza z owocami leśnymi z dodatkiem pistacji.

Uwaga! Bezy najlepiej upiec sobie dzień wcześniej, ponieważ są najlepsze, gdy sobie jeszcze przeschną przez noc.

Składniki na 6 sztuk:

Bezy:

  • 6 białek z jaj
  • 300 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Nadzienie owocowe:
  • 70 g mrożonych jagód leśnych
  • 70 g mrożonych malin
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka cukru pudru
  • świeża mięta do ozdoby
  • kilka borówek amerykańskich
  • mała garść orzechów pistacjowych

Nadzienie kawowe:

  • 3 – 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • kilka kropel ekstraktu wailiowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki whisky
  • Kinder Bueno mini
  • mała garść orzechów włoskich

Przepis na mini bezy z nadzieniem:

Bezy:

Bezy najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej, żeby miały czas przeschnąć. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru. Robimy to powoli i czekamy aż cukier, który dodamy się rozpuści, zanim dodamy kolejną łyżkę! Może to trwać nawet 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 140° C. Dolewamy ocet dalej mieszając. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Możemy sobie odrysować na papierze ołówkiem coś okrągłego, np. kubek, jednak pamiętajmy, żeby papier obrócić na drugą stronę, żeby ołówek nie odbił się na bezie. Wyciskamy bezy o średnicy mniej więcej 10 cm. Pozostawiamy trochę miejsca pomiędzy, bo na pewno urosną 😉 Wstawiamy do pieca na 1h 15min. Po 10 min obniżamy temperaturę do 115 stopni. Po upływie czasu uchylamy piekarnik i zostawiamy tak bezy najlepiej na ok. 12 godzin.

Nadzienie owocowe:

Mrożone owoce wkładamy do rondelka i dusimy. Czekamy aż woda odparuje i studzimy i blendujemy. Mascarpone i śmietankę wkładamy do miski. Dosypujemy cukier puder, ekstrakt waniliowy i ubijamy. Gdy masa się ubije dodajemy łyżka po łyżce owoce i miksujemy, uważając, żeby masa nie była zbyt płynna! Ilość owoców nie powinna przekroczyć 5 płaskich łyżek. Masa nie powinna być słodka, ponieważ z połaczeniu z bezą lepiej będzie się komponować lekko kwaśny krem.

Nadzienie kawowe:

Mascarpone i śmietankę wkładamy do miski. Dodajemy cukier, ekstrakt i kawę. Kawy nie parzymy 😉 Gdy masa zacznie się nam ubijać dolewamy powoli whisky.

Dekoracja:

Wyschnięte bezy dekorujemy kremami rękawem cukierniczym. Orzechy drobno siekamy lub blendujemy.

Bezy owocowe dekorujemy listkiem mięty, borówkami amerykańskimi oraz posypujemy posiekanymi pistacjami.

Bezy kawowe dekorujemy jednym lub dwoma kawałkami Kinder Bueno mini oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

Gotowe bezy można sobie przygotować kilka godzin przed podaniem, choć ja lubię je najbardziej od razu po nałożeniu kremu.

Zapytaj o zamówienie

Zadzwoń: 530 732 151 lub wypełnij formularz:

Galeria

Oceń
[Głosów: 3 Ocena: 4.3]
Przewiń do góry